Skærmbillede 2017-05-11 kl. 12.40.15

Vi – min 8 årige søn og jeg – er på vej mod hans skole her til morgen, for at aflevere ham. Vi kommer kørende op ad en af vejene, der støder op til skolen. Her plejer folk at køre som SINDSSYGE, ´FOR VI HAR JO TRAVLT!!!´ Men i dag står trafikken næsten helt stille… Da vi kommer lidt hen af vejen, kan jeg se, at der ligger en dreng på min søns alder midt på kørebanen… han er blevet kørt ned, og en masse voksne står hen over ham, og venter øjensynligt på ambulancen… Tårerne presser sig på hos mig, så skete det, tænker jeg. Så fik vores fuldstændig total ligegyldige travlhed et uskyldigt offer … endnu et. Og tårerne afløses af frustration! Hvad har vi gang i, i nutidens samfund i Danmark?

Skærmbillede 2017-05-11 kl. 10.43.07

Alt skal vækste og være effektivt, så vi kan spare og tjene penge, så vi kan købe ting, så vi kan blive lykkelige. Og børn og ældre og miljø er sådan set bare lidt i vejen i den proces mod EFFEKTIVITET og ROBUSTHED! De SPILDER VORES TID! Vi skal fremad fremad fremad! De er alt for følsomme og har fokus de forkerte steder. Godt vi kan opbevare dem, så de ikke kommer i vejen for vores effektivitet. Og vi kan jo altid købe aflad, ved at sende ungerne til mindfulness, KUN købe økologisk og kalde os dyre- og miljøbevidste, for vi køber CO2 kvoter for at kompensere for vores business-flight Aarhus-København, eller vores swipture til NewYork eller Thailand. God samvittighed for nogle få hundrede kroner, aaahh!

Men gør den her levevis os så da i det mindste lykkelige? Naaa, ikke sådan rigtig. Børn går ned med psykiske lidelser som aldrig før og mistrives, og ligeledes gør mennesker i arbejdsstyrken, stress stress stress. Men vi fortsætter ud af den vej i HASTIG FART, selvom intet trives med det. BUT WHY?

Vi er hjernevaskede til at være FORBRUGERE
Sociologen Zygmunt Bauman mener, at fortidens produktionssamfund er afløst af et forbrugersamfund. Mens individerne tidligere primært blev disciplineret til at indtage en plads ved fabrikkernes samlebånd, socialiseres nutidens individer ind i en social orden, der først og fremmest forventer af dem, at de træder ind i forbrugerens rolle.Skærmbillede 2017-05-11 kl. 11.30.31

Det kan være behæftet med et betydeligt socialt pres at vokse op i denne kommercielle kultur, hvor ’du er, hvad du køber’. En stor undersøgelse fra britisk UNICEF dokumenterede således i 2012, at..

britiske forældre »kæmper en daglig kamp for at finde tid til at være sammen med deres børn og bakke dem op i kreative aktiviteter, men føler sig nødsaget til i stedet at købe nogle varer til dem, som de hverken har brug for eller påskønner.«
Vi lader den lige stå et øjeblik…

Nok er nok!
Spørgsmålet er, hvornår vi får nok af denne udvikling, hvor de fleste bliver forbrugere, før de bliver medborgere. Jeg føler, at jeg står på et brændende skib ude midt på Atlanterhavet, men jeg kan ikke finde redningsbåden, og ved ikke hvad jeg stævner ud i, hvis jeg hopper. Det virker til at valget er, spring eller bliv stegt – og jeg vil vælge det mindste af to onder, jeg vil springe. For ét er sikkert, det skal ikke være mit liv, det der ræs. Jeg vil ikke nå frem til min dødsdag, og vide at jeg har faret afsted, for at tjene penge til ting, der ikke gjorde mig lykkelig, og gået glip af en masse unikke oplevelser, med mennesker jeg holder af, til fordel for en bunke totalt ligegyldige ting.

Skærmbillede 2017-05-11 kl. 12.29.45

Ingen kritik uden en løsningsmodel og den er simpel
Pres er ikke en forudsætning for handling. Det er derimod den sikre vej til at få folk til at tænke kortsigtet, løbe uigennemtænkte risici og tænke mere på sig selv, end på at lykkes sammen. Jeg tænker, at hvis vi skal gennemføre en forandring, kan den kun lykkes, hvis det er tydeligt for folk, at det vil være katastrofalt at lade være. Så … fast forward, forstil dig, at det var dig, der sad bag rettet på din bil, der her til morgen kørte den lille dreng ned… Du havde MEGA travlt, for du skal til det der vigtige møde om bl.a. bl.a., du er allerede for sent på den, du speeder up, shit du er sent på den. BANG! Pludselig hører du det der DUNK mod bilen, da drengen rammer kølerhjelmen, forestil dig, at det var dig… Hvor vigtigt er det møde nu? Hvad er vigtigt i dit liv nu?

I stedet for at skrue op effektivitet og robusthed, skulle vi så ikke i stedet gøre arbejdspladser til et godt sted at arbejde, og skoler til gode stedet at lære?

Skal vi ikke skabe et samfund, hvor vi ikke tror at fejl er katastrofale, men muligheder for at lære? Hvor vi ikke nøjes med at levere i dag, men også tænker over, hvordan vi kan levere bedre i fremtiden, samtidig med, at vi har empati for vores omgivelser?

”Det er i dag slet ikke nok for et barn bare at være til, at være et dejligt barn, der leger. Børn skal hele tiden klare alt muligt og testes i hvad som helst. Det er sandsynligt, at nogle af diagnoserne gives til børn, som har haft brug for at trække sig fra alle kravene,” siger Ole Steen Nielsen, der er videncenterchef ved Nationalt Videncenter for Inklusion og Eksklusion.

Jeg har det som børnene … Don´t stress me, I´m trying to L I V E. Lad os kigge på børnene og lade os inspirere… Jo yngre de er, jo mere uspolerede, de kender stadig GLÆDEN ved en sommerfugl eller høje hop i vandpytten. Mere af det, MEGET mere af det!

Skærmbillede 2017-05-11 kl. 12.17.57

Du er IKKE, hvad du køber, eller din titel. Du er dét, du oplever, når du vågner midt om natten, helt alene. DET ER DIG! Det er det eneste der tæller.

Jeg håbe, at du kunne bruge dette indlæg til noget. Jeg vil ELSKE at høre din mening i kommentarerne nedenfor. Og hvis du synes om dette indlæg, så klik på “FOLLOW” knappen og del rigtig gerne med vennerne – der er mere, hvor det her kom fra ;o)

Tak fordi du læste med :o)