I 1837 skrev H.C. Andersen sit eventyr; ´Kejserens nye klæder´. I eventyret hører vi om en kejser som bliver forledt til at tro, at han går rundt i klæder lavet af de smukkeste stoffer, mens han i virkeligheden bare går rundt i undertøj. Denne skønne fortælling kom jeg til at tænke på for noget tid siden, da jeg så programmet; ´Spild af dine penge´på DR1.

Skærmbillede 2015-09-15 kl. 14.16.28

Her fortalte de bl.a. om et projekt i Københavns Kommune, der handlede om en interaktiv bænk på en legeplads, der kan (undskyld kunne, for den duer ikke mere) lyse og blinke. I alt har den interaktive bænk kostet 1.ooo.ooo kr. – altså                                 E N  M I L L I O N   K R O N E R!!!
Bænken og det, der gjorde den lysende (en projektor sat op i en lygtepæl), har sådan set kun (“KUN”) kostet kr. 110.000, men der var en anden post i projektet, der var noget mere omkostningstung, nemlig konsulentbistand ..

Definition på en Konsulent =
en vis grad af ekspertviden indenfor ekspertiseområdet

850.000 kroner er gået til konsulenthjælp i forhold til at finde en optimal installation til legepladsen, der altså endte i en bænk, der kan (kunne) lyse. F.eks. har konsulenterne:
– udviklet idéer
– og været på nettet, og talt med andre konsulenter, og det har så givet endnu flere idéer på bordet
– så har de (altså de der konsulenter) afholdt en masse workshops for folk fra kommunen, hvor man har siddet og bearbejdet alle de her idéer, og brugt mange kræfter og timer på at nå frem til ideen om den lysende bænk. Hvem kunne man evt. have kontaktet for at få ´ekspertviden´ på, hvad der skal være på en fed legeplads?

kejserens-nye-klæder
Havde drengen fra “Kejserens nye klæder” været en del af det her set up, havde han sikkert sagt:  ” … har I overvejet at spørge ungerne, der skal bruge legepladsen, hvad de gerne vil ha´?” Og så ville svaret være nej – konsulenterne var ikke ude i den der væmmelig virkelige verden og spørge, for de havde travlt med at afholde workshops for ligesindede for at finde svaret. Hvor var vedkommende, der dengang i processen rejste sig op og sagde “STOP stop stop, gir´ det mening det her?”

Søges: Sund fornuft og fødderne solidt plantet i virkeligheden
Med frygt for at lyde total simpel jysk og kedelig, så mangler jeg virkelig, at der er nogle flere – der når de oplever vanvid – som drengen i eventyret, tør stå frem og sige – øh, underskyld, han er nøgen! For vi kan jo godt se det. Men når først en eksperten / autoritet / lederne har talt, jamen så er det da sådan vi gør. Hvad er der sket med sund fornuft?

Common-Sense_1

Jeg ønsker  at mane til besindighed. Nogle gange gør vi ting for avancerede og pakker dem ind i rapporter, kommissioner, powerpoints og workshops. Vi kunne spare vanvittigt mange penge og tid på, at stikke en finger i jorden, gå ud i virkeligheden og bruge vores sunde fornuft.

Jeg savner et samfund og mange flere organisationer, hvor drengen fra kejsernes nye klæder er velkommen. De bedste mest succesfulde organisationer er nemlig dem, der omgiver sig med medarbejdere, der tør stille spørgsmålstegn og udfordre det eksisterende – som er i kontakt med sig selv og sine omgivelser, og derfor står stærkt i sig selv, stærkt nok til at stikke næsen frem og sige, gir´ det mening det her?
arrow
Vi ser det jo alle sammen, vi siger det bare ikke …
“Men han har jo ikke noget på,” sagde et lille barn. “Herregud, hør den uskyldiges røst,” sagde faderen; og den ene hviskede til den anden, hvad barnet sagde. (…) “Han har jo ikke noget på!” råbte til sidst hele folket. Og det krøb i kejseren, thi han syntes, de havde ret, men han tænkte som så: “Nu må jeg holde processionen ud”. Og så holdt han sig endnu stoltere, og kammerherrerne gik og bar på slæbet, som der slet ikke var.
(Citat fra Kejserens nye klæder)

Og så lad os alle sammen hjælpe hinanden til, ikke at ende i samme situation som kongen i eventyret, der ikke længere stoler på sig selv, og sin egen vurderingsevne. Lad os støtte hinanden i troen på, at DU og jeg er gode lige præcis som vi er. Vi behøves ikke at forstille os, for at passe ind, der er plads til dig og mig, uanset hvor rodede og uperfekte vi så end er. VELKOMMEN i ´Den virkelige verden´ 🙂

Jeg håbe, at du kunne bruge dette indlæg til noget. Jeg vil elske at høre om din mening i kommentarerne nedenfor. Og hvis du synes om dette indlæg, så klik på “FOLLOW” knappen og del gerne med vennerne, for der er mere, hvor det her kom fra ;o)

Tak fordi du læste med :o)

Reklamer